Waarom Trainen met Weerstandsbanden? | 8 Voordelen van Trainen met Weerstandsbanden

Waarom Trainen met Weerstandsbanden? | 8 Voordelen van Trainen met Weerstandsbanden

Ontdek de voordelen van weerstandstraining met elastische banden. Van spieropbouw tot revalidatie, leer hoe weerstandsbanden je fitnessdoelen kunnen ondersteunen.

guy training with resistance tubes

Als je fitnessdoel is om sterker te worden en je lichaam te definiëren, heb je waarschijnlijk al wat vorm van krachttraining aan je trainingsprogramma toegevoegd. Ben je er klaar voor om een stapje verder te gaan? Als dat zo is, is het tijd om bekend te raken met weerstandsoefeningen met behulp van weerstandsbanden.

 

Wat doen weerstandsbanden?

Het zijn in wezen elastische banden die vaak worden gebruikt voor krachttraining of fysiotherapie. Ze helpen bij het activeren en versterken van de spieren, terwijl je kracht opbouwt. Net als dumbbells, kettlebells of andere vrije gewichten, bieden weerstandsbanden een eenvoudige maar effectieve manier om een algehele krachttraining thuis te krijgen.

8 Voordelen van Weerstandsbanden

Het goede nieuws is dat, ongeacht je fysieke gezondheid of fitnessdoel, deze populaire banden voordelen hebben voor iedereen. In feite suggereert een studie van het 'Journal of Physical Therapy Science' dat regelmatige training met weerstandsbanden de balans, mobiliteit, spierkracht en het valvermogen kan verbeteren. Een uitgelezen kans voor ouderen dus om lange tijd gezond en onafhankelijk te blijven leven.

Weerstandsbanden voor ouderen

Laten we nu dieper ingaan op de voordelen van weerstandsbanden.

1. Spieren verstevigen en versterken

Als weerstandsbanden worden uitgerekt, creëren ze toenemende spanning in je spieren en zorgen ervoor dat ze samentrekken. Hoe verder je de band uitrekt, hoe intenser de weerstand wordt en hoe zwaarder de oefening wordt. Je kunt ook meer weerstand creëren door de weerstandsband op een manier vast te houden die de spanning verhoogt, zoals het dichter bij elkaar brengen van je handen bij het uitvoeren van armbewegingen, bijvoorbeeld.

2. Oefeningen Verlichten met Progressies

Weerstandsbanden kunnen ook helpen bij je vooruitgang met moeilijke oefeningen. Bijvoorbeeld, voor degenen die beter willen worden in pull-ups, bevestig eenvoudig de weerstandsband aan de stang en onder je knie of voet om je op te werken naar een ongeassisteerde versie. Terwijl je de pull-up met de band uitvoert, wordt je gewicht ondersteund door de band, waardoor de oefening toegankelijker wordt.

Geassisteerde pull up

3. Geweldig voor stretchen

Heb je ooit rug- of nekpijn ervaren? Weerstandsbanden kunnen worden gebruikt om verlichting te bieden bij bovenlichaamspijn door krachtige stretchoefeningen. Voor een geweldige stretch van de bovenrug, probeer deze oefening: ga op de grond zitten met gestrekte benen en knoop de weerstandsband om je voeten. Pak de zijkanten van de weerstandsband op schouderbreedte vast en buig voorzichtig je rug weg van je voeten. Je kunt ook eenvoudig weerstandsbanden gebruiken in je stretchroutine na het sporten. Met behulp van de rubberen banden kun je voorzichtig je ledematen verlengen en eventuele spierspanning verminderen.

Voel je je stijf? Probeer deze 10-minuten durende stretchroutine voor het hele lichaam.

4. Lichtgewicht en draagbaar

Deze banden zijn de perfecte metgezel voor mensen die willen trainen tijdens het reizen. Ze zijn extreem licht van gewicht en kunnen gemakkelijk in je koffer of handbagage worden opgeborgen.

5. Geschikt voor bijna iedereen

Weerstandsbanden zijn al lang favoriet voor mensen die herstellen van een blessure aan de spieren of sportgerelateerde blessures. Dit komt doordat weerstandsbanden geen druk uitoefenen op de manier waarop gewichten dat doen, waardoor je gewrichten - en alles daartussenin - veilig blijven. Bovendien kunnen mensen van elke leeftijd en elk fitnessniveau effectief trainen met weerstandsbanden, omdat veel oefeningen en stretches vanuit een zittende positie kunnen worden uitgevoerd.

6. Geweldig voor herstel na een blessure

Weerstandsbanden zijn al lang favoriet voor mensen die herstellen van een blessure aan de spieren of sportgerelateerde blessures. Dit komt doordat weerstandsbanden geen druk uitoefenen op de manier waarop gewichten dat doen, waardoor je gewrichten - en alles daartussenin - veilig blijven.

7. Beschermt je botten en gewrichten

Weerstandsbanden helpen je botten op vrijwel dezelfde manier sterker te worden als je spieren. Krachttraining in het algemeen kan je botten ondersteunen bij het bouwen van meer cellen en dichter worden, waardoor aandoeningen zoals osteoporose en rugpijn worden voorkomen. Omdat rubberen banden extra weerstand bieden, verhogen ze de effectiviteit van krachtoefeningen en starten ze het proces van botopbouw. Het gebruik van weerstandsbanden voor training kan ook de impact van oefeningen verminderen, waardoor je gewrichten wat meer liefde krijgen.

8. Betaalbaar

Weerstandsbanden zijn goedkoop en kosten overal tussen de 5-10. Onthoud gewoon dat hoe dikker de band is, hoe meer weerstand deze zal hebben en hoe zwaarder de oefeningen zullen worden. Kies een diversiteitspakket, zodat je altijd kunt kiezen uit verschillende weerstanden.

Hoe gebruik je weerstandsbanden?

Je hoeft je gebruikelijke oefenroutine niet te veranderen: weerstandsbanden kunnen worden toegevoegd aan de meeste lichaamsgewichtbewegingen voor extra uitdaging (of ondersteuning). Bovendien zijn rubberen banden veelzijdig, lichtgewicht en draagbaar, wat betekent dat je ze overal mee naartoe kunt nemen en overal kunt trainen, of je nu reist of thuis bent. Ze zijn ook super betaalbaar, dus er is echt geen excuus om niet te investeren in deze buigzame banden.

Hoe kies je de juiste weerstandsband?

Weet je niet zeker welke weerstandsband je moet kiezen? Kies eerst een zeer elastische band - dat betekent lichte weerstand - en verhoog het weerstandsniveau naarmate je vordert. Over het algemeen betekent een dikkere band meer weerstand. Het is dan aan jou om met deze weerstand te spelen om een oefening moeilijker of gemakkelijker te maken. Of je jezelf nu een beetje meer wilt uitdagen of wat hulp nodig hebt bij je training, weerstandsbanden zijn een geweldig - en vaak over het hoofd gezien - stukje fitnessapparatuur. En omdat je de band kunt kiezen die bij je past, kunnen weerstandsbanden geschikt zijn voor elk fitnessniveau, van de absolute beginner tot de doorgewinterde atleet.

Veel brands waaronder FFEXS bieden een set aan met 5 banden. Op deze manier zal de juiste weerstandsband er altijd tussen zitten.

 

Soorten Weerstandsbanden

Gelukkig hoeven weerstandsbanden niet duur te zijn. Afhankelijk van het soort dat je gebruikt, kun je ze gemakkelijk vinden voor minder dan  10. Ze komen in alle vormen, kleuren en maten, meestal gebaseerd op hun weerstandsniveau. Er zijn verschillende soorten weerstandsbanden voor verschillende soorten oefeningen. Met zoveel om uit te kiezen, zul je het moeilijk vinden om je te vervelen met thuisworkouts.

Therapiebanden: Therapiebanden zijn zacht voor het lichaam en worden vaak gebruikt voor revalidatiedoeleinden.


Mini Bands / Lusvormige bands: Dit zijn kleine banden die het beste worden gebruikt om het onderlichaam te trainen. Dit type is populair bij mensen die hun billen en dijen willen targeten, omdat het weerstand biedt terwijl de spieren worden geactiveerd.


Achtvormige bands: Een achtvormige band is korter van lengte en heeft zachte schuimrubberen handvatten die zorgen voor een gemakkelijkere en comfortabelere grip. Ideaal voor krachttraining, sportconditionering en revalidatie.


Tube bands / Compacte weerstandsbanden: Compacte weerstandsbanden hebben een buis van ongeveer 1,2 meter met twee plastic handvatten aan het einde. Ze hebben het meest gevarieerde gebruik en kunnen worden gebruikt om zowel het boven- als onderlichaam te trainen.

Bedankt voor het lezen! En tot de volgende!

Regresar al blog