Weerstandsbanden versus Gewichten: Welke Geeft je een Betere Training?

Weerstandsbanden versus Gewichten: Welke Geeft je een Betere Training?

Door Bart van der Velden gepubliceerd op 09-13-2023

Ongeacht of je weerstandsbanden of gewichten gebruikt, weerstandstraining is buitengewoon gunstig voor je fysieke gezondheid. Het is een van de meest effectieve manieren om je spieren, botten en gewrichten sterk en gezond te houden. Het Nederlandse Ministerie van Volksgezondheid beveelt aan om minstens twee dagen per week spierversterkende activiteiten te doen, waaronder "gewichten tillen, werken met weerstandsbanden en calisthenics-oefeningen die het lichaamsgewicht als weerstand gebruiken (zoals push-ups, pull-ups en planks)".

Hoewel oefeningen zoals push-ups, pull-ups en planks eenvoudig lijken, kunnen ze enkele van de moeilijkste zijn om correct uit te voeren. Maar als je de intensiteit van je workouts wilt verhogen en je afvraagt of je de beste weerstandsbanden of gewichten moet gebruiken om je spieren te versterken, ben je op de juiste plek. Hieronder bekijken we de verschillen tussen weerstandsbanden en gewichtstraining om je te helpen beslissen wat het beste voor jou is.

Weerstandsbanden versus Gewichten: Spieropbouw

Het opbouwen van kracht is belangrijk voor sterke en gezonde spieren, botten en gewrichten. Weerstandstraining, zowel met gewichten als met weerstandsbanden, plaatst je lichaam onder een grotere kracht wanneer je traint, wat je spieren harder laat werken dan wanneer je alleen je lichaamsgewicht gebruikt.

Bij gewichtstraining kun je bij elke sessie een precieze hoeveelheid gewicht toevoegen door het gewicht van je kettlebell, halterstang of verstelbare dumbbells te verhogen. Een van de voordelen van gewichten tillen boven weerstandsbanden is dat het gemakkelijker is om deze belasting langzaam te verhogen, om ervoor te zorgen dat je je spieren niet overbelast en te snel gaat.

Dat gezegd hebbende, kunnen weerstandsbanden ook geleidelijke belastingen aan het lichaam bieden. Met bands verandert hoe 'zwaar' het aanvoelt naarmate je het uitrekt, net als een elastiek. Er zijn ook veel verschillende weerstandsniveaus beschikbaar, van licht tot extra-zwaar. Beide gewichten en weerstandsbanden kunnen je sterker maken, hoewel gewichten meer discrete toenames toestaan en een veel, veel hogere totale weerstand bieden.

Man lifting heavy barbell

Weerstandsbanden versus Gewichten: Kosten

Gewichten worden weergegeven in kilogram (kg). Hoe meer gewicht, hoe meer het kost. Nieuwe, hoogwaardige, ijzeren gewichtsplaten kosten tussen de $1,50 en 2 € / kg - dat is ongeveer 100 Euro voor één paar dumbbels van 25 kg.

Intussen kost een goed gemaakte, veerkrachtige halterstang ongeveer € 200,- (voor minder kan er potentieel twijfel bestaan over de kwaliteit). Verstelbare dumbbells kosten tussen de €2.5 en €5,- per kg, dat is € 200 voor één paar van 20 kg dumbbells. Kettlebells kosten  €3 tot  €5,- per kg, zeg 50 Euro voor één 12 kettlebell.

Zoals je waarschijnlijk hebt opgemerkt als je op zoek bent gegaan naar een reeks vrije gewichten, zijn ze niet goedkoop, en je hebt ruimte nodig om ze op te bergen.

Weerstandsbanden zijn veel betaalbaarder. Een selectie van vier banden met weerstanden variërend van 7.5kg tot 30 kg kost in totaal minder dan 50. Dat is minder dan een enkel paar van 10kg dumbbells, en je krijgt veel meer opties in gewicht. Dat gezegd hebbende, hebben weerstandsbanden een veel lagere gewichtslimiet, waarbij zelfs de zwaarste banden rond de 100kg stoppen.

Wat betreft de kosten bieden weerstandsbanden veel meer waar voor je geld binnen een bepaald budget en onder een bepaalde drempel voor weerstand.

Weerstandsbanden versus Gewichten: Draagbaarheid

Weerstandsbanden zijn veel draagbaarder dan gewichten om mee te nemen naar en van de sportschool. Een weerstandsband die 15 kg weerstand biedt, weegt minder dan 600 gram en kan worden opgevouwen en in een tas meegenomen worden.

Vanwege hun lichte gewicht zijn de verzendkosten vrijwel nihil bij de aanschaf van weerstandsbanden, terwijl je bij gewichten verwacht dat de verzendkosten ongeveer 10% van de prijs van de apparatuur zelf bedragen.

Een van de belangrijkste aspecten van een weerstandstrainingprogramma is consistentie, en veel mensen vinden dat vakanties, lange kantooruren of grote levensgebeurtenissen zoals verhuizingen hen volledig uit hun routine halen. Een geweldige eigenschap van weerstandsbanden is dat je ze overal mee naartoe kunt nemen.

Het is ook de moeite waard te vermelden dat als je thuis met gewichten traint, je ervoor moet zorgen dat de vloer eventuele gevallen gewichten kan weerstaan, of dat nu opzettelijk is of per ongeluk. Weerstandsbanden hebben geen dergelijke problemen.

Moet je weerstandsbanden of gewichten kopen?

Als je zo sterk mogelijk wilt zijn en het budget en de tijd hebt om lid te worden van een volledig uitgeruste sportschool (of je eigen thuisgym wilt bouwen), dan zijn gewichten zeker de meest effectieve optie en bieden ze de beste workout. Echter, als je werkt met een beperkter budget, zullen weerstandsbanden veel meer waar voor je geld bieden tot een bepaald weerstandsniveau. Als je graag apparatuur wilt hebben die je naar een park, hotel of kantoor kunt meenemen, zijn weerstandsbanden de juiste keuze.

Als je net begint met weerstandstraining en niet zeker weet of dit iets is wat je regelmatig zult kunnen doen, heeft het geen zin om zwaar te investeren in gewichten, dus begin met een paar goedkope weerstandsbanden.

Uiteindelijk zal de vraag of je weerstandsbanden of gewichten moet kopen, afhangen van je doel, je budget, je omgeving en je huidige niveau van kracht en fitheid. Voor de meeste mensen is beginnen met weerstandsbanden een uitstekend idee.

Hier zijn de beste weerstandsbanden om nu te kopen, evenals de beste weerstandsband workouts voor been dag, en hoe je kunt squatten en deadliften met een weerstandsband.

FFEXS Fitnessbanden 5-Set

weerstandsbanden voor krachttraining 5-set

FFEXS Fitnessbanden 3-Set

FFEXS Fitnessbanden Losse Banden

Insonder Mini Bands

Opmerking: Deze blogpost is alleen ter informatie en mag niet worden beschouwd als medisch advies. Raadpleeg altijd een professionele zorgverlener voordat je begint met een nieuw trainingsprogramma of veranderingen aanbrengt in je dieet, vooral als je gezondheidsproblemen hebt of medicijnen gebruikt.

Retour au blog