Trainen met Resistance Bands | 9 Beste Tips & Tricks voor Beginners

Trainen met Resistance Bands | 9 Beste Tips & Tricks voor Beginners

Een van de meest voorkomende vragen die ik tegenkom, is het verschil tussen platte of lusvormige power bands, zoals veel mensen ze noemen, en de buisvormige weerstandsbanden met handvatten. In mijn beginjaren met weerstandsbanden gebruikte ik de buisvormige variant, maar na verloop van tijd ben ik overgestapt op de power bands. Laat me je uitleggen waarom, want het heeft veel te maken met het fascinerende concept van lineaire variabele weerstand. Dus laten we meteen aan de slag gaan!

resistance bands training

Lineaire Variabele Weerstand: Een Belangrijk Concept

Lineaire variabele weerstand betekent dat hoe meer je een band uitrekt, hoe zwaarder de weerstand wordt. Dit is een van de voordelen van weerstandsbanden. Stel je voor dat je een band van dit type hebt, met verschillende weerstandsniveaus. Betekent dit dat je slechts vijf niveaus van weerstand hebt, vergelijkbaar met vijf verschillende dumbbells? Nee, dat is niet het geval, en dit is te danken aan lineaire variabele weerstand.

Aanpassing van Weerstandsniveaus

Je kunt de weerstand op verschillende manieren verhogen door de band meer uit te rekken. Stel dat je een oefening doet met een lage weerstand in je startpositie. Als je je voeten breder uit elkaar plaatst, creëer je meer spanning en wordt de oefening moeilijker. Je kunt ook de band vooraf strekken door je voeten nog breder te plaatsen.

weerstandstraining voor hardlopers

Variabiliteit met Lusvormige Weerstandsbanden

Laten we nu eens kijken naar lusvormige weerstandsbanden, die je onder je voeten kunt plaatsen. Met deze banden heb je nog meer flexibiliteit om de weerstand aan te passen. Als je de band bovenaan vastpakt, heb je een lichte weerstand. Als je de band verder naar beneden vastpakt, wordt de weerstand groter. Dit geeft je bijna eindeloze mogelijkheden om het juiste niveau van weerstand te vinden voor je training.

Meerdere Vormen van Weerstand

Naast het aanpassen van de positie van je voeten of handen, kun je ook de afstand tussen jou en het verankeringspunt aanpassen. Als je verder weg stapt, stretch je de band meer en verhoog je de weerstand. Als je in het midden van je set bent en het wordt te zwaar, kun je gewoon een beetje band laten vieren om de weerstand aan te passen.

trainen met booty bands

Ankergebonden vs. Niet-Ankergebonden Oefeningen

Laten we nu praten over het ankeren van de banden. In het begin van mijn programma, dat ik 'Train Anytime, Train Anywhere' noem, doe ik niet-aan-ankeroefeningen, wat betekent dat je de band aan je eigen lichaam vastmaakt. Dit geeft je een basis van oefeningen die je overal kunt doen, zonder dat je een deur of een optrekstang nodig hebt. Je hebt alleen je eigen lichaam nodig.

Ankergebonden Oefeningen

Nu, voor ankergebonden oefeningen, zijn er verschillende manieren om dit te doen. Een handige tool is een deuranker. Hiermee kun je de band aan de deur bevestigen en verschillende oefeningen uitvoeren. Het is belangrijk om de deur op de juiste manier te gebruiken om veiligheid te garanderen. Een andere optie is een pull-up bar als je die hebt.

Verhogen van Weerstand met Meerdere Banden

Tot nu toe hebben we gepraat over het aanpassen van de weerstand binnen één band, maar je kunt ook meerdere banden combineren om de weerstand te vergroten. Je kunt gewoon meerdere banden samen gebruiken en dit geeft je nog meer flexibiliteit bij het aanpassen van de weerstand.

Trainen op Gevoel

Een belangrijk punt is om te trainen op basis van hoe je je voelt. Het gaat niet om de specifieke hoeveelheid weerstand in kilo's, maar hoe je je spieren voelt werken. Als je in je aangegeven herhalingen kunt komen, push jezelf dan tot het uiterste. Onthoud dat lineaire variabele weerstand en aanpassingsmogelijkheden je helpen om je training op jouw niveau aan te passen.

Voordelen van Weerstandsbanden

Ten slotte bieden weerstandsbanden enkele voordelen boven vrije gewichten. Ze zijn draagbaar en vereisen geen extra apparatuur zoals banken. Met weerstandsbanden kun je oefeningen in verschillende richtingen uitvoeren, wat zorgt voor een sterkere basis en kernspieren. Ze bevorderen ook goede vorm, omdat je geen momentum kunt gebruiken om te helpen bij de beweging.

Conclusie

In deze gids hebben we de basisprincipes van weerstandsbandtraining behandeld, van lineaire variabele weerstand tot aanpassingen van de weerstand en het gebruik van ankerpunten. Onthoud dat het niet gaat om het aantal kilo's, maar om hoe je je spieren voelt werken en hoe je jezelf tot het uiterste duwt. Resistance bands bieden een flexibele en draagbare manier om effectief te trainen.

Blijf op de hoogte

Abonneer je op ons YouTube-kanaal en zet de meldingen aan, zodat je geen van onze toekomstige video's mist. We hebben nog veel meer waardevolle informatie om met je te delen. Tot de volgende keer!

Terug naar blog